Paris - Ile De France Section

Louis Vuitton Foundation – Bois de Boulogne

[wce_code id=1]

Louis Vuitton Foundation

The Fondation Louis Vuitton pour la Création is an art museum and cultural centre.

You'll find it in the Bois de Boulogne next to the Jardin d'Acclimatation.

The City of Paris conceded the land to the foundation for a period of 55 years commencing on January 1, 2007.

The building was erected on the site of a bowling alley.

It therefore had to conform to the dimensions and height of the former establishment.

The group LVMH commissioned the architect Frank Gehry with its conception.

However, the project sparked an outcry from the moment the building permit was filed.

Indeed, the opponents argued that the futuristic architecture had no legitimate place in the Bois de Boulogne.

The Assemblee Nationale put an end to the issue. It indeed passed a law that stated that the foundation was of national interest!

Construction work consequently began in 2008.

The inauguration took place on October 20, 2014 and the foundation was finally open to the public on October 27.

Louis Vuitton Foundation - Architecture

Frank Gehry drew inspiration from the metal and glass architecture of the Grand Palais, which he adapted in a contemporary style.

The Louis Vuitton Foundation resembles a gigantic boat with its sails swollen by the wind.

The twelve sails enclose the ‘Iceberg’, a set of rooftop terraces.

The glass panels of the sails cover an area of 13 500 m2 and were all custom moulded.

As a result, the whole body is very light, aerial and extremely elegant and leaves no one indifferent.

The planning and realisation of this ambitious project required the use of advanced technology such as a 3D software, Digital Project, developed by Gehry Technologies.

This software therefore allowed the various teams involved in the project to reproduce and create the unusual forms designed by Gehry.

The main facade overlooks the Avenue Mahatma Gandhi.

It is made of 3,600 glass panels and 19,000 concrete boards, and bears an gigantic stainless steel LV logo.

The Louis Vuitton Foundation conforms to the Haute Qualité Environnementale - High Environmental Quality or HEQ and sustainable development programme standards.

The construction work therefore respected and protected the water tables, flora and fauna.

Furthermore, the building recovers and recycles rainwater for maintenance, watering of green spaces and flowered areas of the terraces and feeding of the ornamental pools.

Art museum and cultural centre

The Louis Vuitton Foundation boasts 39,000m2 of exhibition space, 11 galleries of variable sizes, a 350-seat auditorium and an impressive set of roof terraces.

It exhibits the art collections of LVMH and Bernard Arnault, the CEO of the group.

Directions: 16th district - Bois de Boulogne - Avenue du Mahatma Gandhi
Metro: Sablons – Jardin d’Acclimatatin on Line 1
Velib' Stations #22007, #16122, #16121
Bus: 43 – 73- 82 – 174 – 244 - PC
Coordinates: Lat 48.876528 - Long 2.263677

Town-hall of Auvers-sur-Oise by Van Gogh

August 8 2020

Auvers-sur-Oise, Van Gogh’s last place of residence

The small town of Auvers-sur-Oise, north of Paris, was once a quiet village where Van Gogh spent the last 70 days of his life and painted 78 canvases
Chateau de Raray, a superb illustration of French Classical

August 1 2020

Chateau de Raray, the setting for Cocteau’s Beauty and the Beast movie

The elegant Classical Chateau de Raray, north of Paris, served as setting for the filming of Cocteau's movie Beauty and the Beast
Saint-Blaise-des-Simples Chapel in Milly la Foret

July 23 2020

Saint-Blaise-des-Simples Chapel, Jean Cocteau’s burial-place

The poet Jean Cocteau is buried in Saint-Blaise-des-Simples Chapel in Milly-la-Forêt, a chapel he decorated during the restoration work of 1959
Richelieu mausoleum in front of high altar in Sorbonne Chapel

June 5 2020

Sorbonne Chapel and Cardinal de Richelieu tomb

Sorbonne chapel, the college’s private chapel, is a masterpiece of French classical architecture that houses Cardinal Richelieu’s mausoleum
Translate »
Scroll to Top